Vitam ... per artes
Publius Vergilius Maro (15 Octombrie 70 î.Hr. – 21 Septembrie 19 î.Hr.) a fost un poet latin, cunoscut în românește ca Virgiliu. El este cunoscut datorită celor trei mari lucrări ale literaturii latine, Bucolicele (Eclogae vel bucolica), Georgicele și Eneida (Aeneis).
Ultima, Eneida, alcătuită din hexametri în 12 cărți, este considerată epopeea națională a romanilor, bazată pe legenda conform căreia, Enea, erou troian de origine divină (fiul zeiței Venus), după căderea Troiei și lungi peregrinări, ajuns în Latium pe țărmurile Italiei, fondează o colonie, din care va rezulta mai târziu Roma. Conform legendei, fiul său, Ascanius, va întemeia cetatatea Alba Longa. Fiica unui rege al acestei cetăți, Rea Silvia, va da naștere celor doi gemeni, Romulus și Remus, fondatorii Romei.
Virgiliu a murit înainte de a-și desăvârși opera. Augustus a dat ordin legatarilor testamentari ai poetului, Varius și Tucca, să nu distrugă manuscrisul - cum dorise Virgiliu - ci să-l publice ca atare, cu un minimum de prelucrări. Chiar neadusă la perfecțiune, Eneida a fost recunoscută de la început drept una din capodoperele literaturii, alături de epopeele homerice, Iliada și Odiseea, care i-au servit ca model.
[Wikipedia]
Medalia pentru Premiul Nobel pentru Literatura
Pe marginea monedei este inscripționat mesajul: "Inventas vitam juvat excoluisse per artes". In traducere cuvânt-cu-cuvânt: "Invențiile îmbogățesc / înnobilează viața care este mai frumoasă prin artă"
Citatul este preluat din Eneida, cartea a șasea, versul 663, iar în contextul operei:
"Iată, divinitatea a iubit poeții, oameni care au vorbit lucruri demne de inima lui Phoebus; și ei care au imbunătățit viața prin măiestria lor."
Medalia Academiei suedeze pentru Literatură prezintă un tânăr stând sub un copac de lauri care, fascinat, ascultă și notează cântecul Muzei.
Citatul mai apare pe medaliile pentru premiile Nobel pentru fiziologie-medicină, fizică și chimie. Numele laureatului este gravat pe o plăcuță, sub figură. Medaliile au fost proiectate de Erik Lindberg, sculptor suedez (1873 – 1966).
office[at]globedesign.ro
0755 063 888
Craiova
Mai multe servicii
Proiecte online
SEO / Social Media
Agentie de publicitate